Sınav Rehberlik » > ÖSYM Sınavları > ÜDS - Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı

Paylaş / Kaydet  
Alt 12-11-2008, 01:49 AM
rehber rehber isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Administrator

rehber isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Standart Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı

ÜDS

Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı

SINAV MEVZUATI ve ADAY PROFILI

Hepimizin “ÜDS” diye bildigi, Üniversitelerarasi Kurul Yabanci Dil Sinavi, 2547 Sayili Yüksekögretim Kanunu geregince hazirlanmis ve 2000 yilinda yürürlüge girmistir. "Doçentlik Sinav Yönetmeligi" uyarinca doçent adaylarinin girecegi, merkezi bir sinavdir.

Doçent adaylarinin yani sira ÜDS'ye, doktora ve sanatta yeterlik adaylari da girerler. Ayrica, ÜDS puanlari, yüksek lisans programlarina giris asamasinda da kullanilabileceginden, lisans programi mezunlari ile lisans programlarinin son sinifinda veya son siniftan bir önceki sinifinda okuyan ögrenciler de bu sinava basvurup girebilirler. Ancak, bu aday ögrencilere öncelikli tavsiyem, yüksek lisans programlari için ilgilendikleri üniversiteye önceden danisarak, ÜDS sinav sonuçlarini kullanip kullanamayacaklarini ögrenmeleridir.

ÜDS, kisa adi “ÖSYM” olan, Yüksekögretim Kurulu Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Merkezi tarafindan yürütülür.

BASARI STANDARTLARI
Yabanci dil kosulunu saglayabilmeleri için doçent ve doktora/sanatta yeterlik adaylarindan; doçent adaylarinin, ÜDS'den 100 üzerinden en az 65,000 (altmisbes), doktora/sanatta yeterlik adaylarinin ise, 100 üzerinden en az 50,000(elli) puan almalari gerekir.

ÜDS'YI TANIYALIM
ÜDS, Fen Bilimleri, Saglik Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 (üç) ayri alanda, Ingilizce, Almanca, ve Fransizca dillerinde, yilda 2 (iki) kez, Mart ve Aralik aylarinda olmak üzere Ankara'da yapilir. Sinavin tam olarak hangi tarihlerde gerçeklestirilecegi, ilgili dönemin ÜDS Kilavuzu'nda veya ÖSYM'nin internet sitesinde, sinav takvimi bölümünde belirtilir.

Bu sinava Türkiye'nin bir çok bölgesinden katilimci olmasina ragmen, hala tek merkezde ( Ankara ) yapilmasi tepki toplamaktadir.
Sinav süresi 3 (üç) saat'dir (180 dakika). ÜDS'de, bu sürede adaylara, sinav alani ile ilgili olarak, kelime bilgisi, gramer yapilari ile yabanci dilde okudugunu anlama ve tercüme becerisini yoklayan sorular sorulur. Bu yüzden; sinava hazirlik döneminde; özellikle “Dilbilgisi – Kelime Bilgisi – Okudugunu Anlama – Çeviri” konularinda hazirlik yapmak daha efektif bir çalisma sistemi olacaktir.

ÜDS'de uygulanan testler, 5 (bes) sikli, çoktan seçmeli sorulardan olusur ve sinav esnasinda sözlük ya da benzeri yardimci araçlarin kullanilmasi yasaktir.

SINAV DEGERLENDIRME ISLEMLERI
Her dogru cevap için, 1 (bir) puan verilir. Yanlis yapilan sorular dogrulari etkilemez. Bos birakmaktansa herhangi bir sikki tahminde bulunmak, en azindan sansinizi denemek olacaktir. Adaylarin dogru cevap sayilari toplanarak, 100 (yüz) üzerinden ÜDS puanlari hesaplanir.
Sonuçlar, adaylara posta yolu ile ulastirilir, ayrica ÖSYM'nin internet sayfasindan da ögrenilebilir.
Sinava girme hakki olmadigi halde sinava giren adaylarin, sinav sonuçlarinin geçerliligi yoktur.

ÜDS ve DIGER MERKEZI YABANCI DIL SINAVLARI
Türkiye'de veya uluslararasi düzeyde, merkezi olarak yapilan yabanci dil sinavlarinin, ÜDS'ye esdegerlik durumlari, Üniversitelerarasi Kurul (ÜAK) tarafindan belirlenmektedir. Buna gore, uluslararasi düzeyde uygulanan diger merkezi sinavlarin, ÜDS'ye esdegerlik durumlari, asagidaki tabloda belirtildigi gibidir:

YABANCI DIL ALTERNATIFLERI & KPDS
Alman, Fransiz ve Ingiliz dillerinde yapilan ÜDS'de, baska dillerde yabanci dil sinavi açilip açilmamasina; doçentlik için Üniversitelerarasi Kurul, doktora / sanatta yeterlik için ise, üniversiteler karar verir.

Doçentlik Bilim Sinavina; Alman, Fransiz ve Ingiliz dilleri disindaki bir yabanci dil sinavi sonucu ile basvurulmak isteniyorsa, tercih edilen bu dilin, Üniversitelerarasi Kurul tarafindan kabul edilmesi sartinin yani sira, bu dilden, Kamu Personeli Yabanci Dil Tespit Sinavi'nda (KPDS), 65 (altmisbes) veya daha yüksek bir puan alinmasi gerekmektedir. Doktora yeterlik sinavina girebilmek veya sanatta yeterlik çalismasini sonuçlandirabilmek için, belirtilen diller disindaki dillerden sinava girilmek isteniyor ise de, bu dillerden yine KPDS'ye girilmesi gerekmektedir.

KPDS,ÜDS'ye göre daha zor bir yabanci dil tespit sinavidir ve daha üst ve ayrinti düzey bilgiyi sorgular. Yabanci dil egitimi almis bir çok ögrencimizin bile, bu sinavda, geçer not kabul edilen, 65 (altmisbes) puanini almakta zorlandiklari gözlenmektedir.

Bilim alani, bir yabanci dille ilgili olanlarda ise, durum farklidir; bu adaylar, yabanci dil sinavina, kendi alanlari olan dilin haricinde, baska bir dilden sinava girmek zorundadirlar.

Baska bir kural da sudur; bir dönemde yalniz bir yabanci dilden ve bir alandan sinava girilebilir.

DOÇENTLIK TEMEL ALANLARI
Adaylarin dikkat edecekleri diger bir konu; doçentlik temel alanlarinin hangisinden doçentlik sinavina basvurulacaksa ÜDS'ye de, o alandan girmenin zorunlu oldugudur.
Doçentlik sinavi açilan temel alanlar sunlardir:
Egitim Bilimleri ve Ögretmen Yetistirme, Fen Bilimleri ve Matematik, Filoloji, Güzel Sanatlar, Hukuk, Ilahiyat, Mesleki ve Teknik Egitim, Mimarlik, Mühendislik, Saglik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Beseri ve Idari Bilimler, Ziraat ve Ormancilik.

ÜDS ALANLARI & TEMEL ALANLAR
ÜDS'nin, Fen Bilimleri, Saglik Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 (üç) ayri alanda yapildigindan bahsetmistim; iste bu alanlarin kapsadigi temel alanlar ise sunlardir:
1) Fen Bilimleri: Egitim Bilimleri ve Ögretmen Yetistirme (Fen Kisimlari), Fen Bilimleri ve Matematik, Mesleki Egitim (Fen Kisimlari), Teknik Egitim, Mimarlik, Mühendislik, Ziraat ve Ormancilik.
2) Saglik Bilimleri: Saglik Bilimleri.
3) Sosyal Bilimler: Egitim Bilimleri ve Ögretmen Yetistirme (Sosyal Kisimlar), Mesleki Egitim (Sosyal Kisimlar), Filoloji, Güzel Sanatlar, Hukuk, Ilahiyat, Sosyal Bilimler, Beseri ve Idari Bilimler.

ÜDS & TUS (TIPTA UZMANLIK SINAVI)
Kisaca TUS olarak bilinen Tipta Uzmanlik Sinavi'nin, 2 (iki) asamasindan ilkini, yabanci dil sinavi olusturmaktadir TUS'da, yabanci dil engelini asamayan hekimler, bilim sinavlarina girememektedirler. Su anki tüzük geregi, yabanci dil sinavi, bilim sinavindan bir gün önce yapilmakta ve 60 (altmis) puan alan adaylar, basarili kabul edilmektedirler. Yapilan yabanci dil sinavi TUS'a özel bir dil sinavidir. Ancak hazirlanmis olan ve en kisa sürede son hali verilerek kabul edilmesi planlanan yeni tüzükte; TUS'a girecek olan hekimlere ÜDS ve KPDS zorunlulugu getirilmesi söz konusudur.
Henüz taslak halinde olan bu tüzüge göre; ÜDS veya KPDS'den, 50 (elli) puan ve üzeri alan hekimler, 5 (bes) yil boyunca, girecekleri TUS'larda, yabanci dilden muaf sayilacaklardir.

Bahsedilen bu tüzük yürürlüge girerse; hekimlere tavsiyemiz, KPDS yerine, ÜDS Saglik Bilimleri Sinavi'na öncelikle girmeleri olacaktir. KPDS'nin tek alandan yapilmasinin yani sira, daha üst ve ayrinti bilgi sorgulamasina karsilik, ÜDS'nin 3 (üç) farkli alandan yapiliyor olmasi ve bunlardan birinin Saglik Bilimleri olmasi bile, nispeten hekimlerimize avantaj saglayacaktir.
Alt 09-14-2009, 06:02 PM
che yang
Guest

bahsettiğiniz tüzük yürülüğe girdi mi? ayrıca dil tazminatı doktorlara üds sonucunda veriliyormu ?eğer veriliyorsa kaç puan üstüne ne kadar veriliyor? şimdiden teşekkürler.

Etiketler
dil, kurul, sınavı, universitelerarasi kurul yabanci dil sinavi, yabancı, Üniversitelerarası

Seçenekler

Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:44 PM.