| ÖSS (YGS-LYS) Sıkça Sorulan Sorular Öss ile ilgili merak edilenler |
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Türkçe-Matematik Alanı - Alan-İçi Bölümler
Genel Liselerin Türkçe-Matematik Alanından Mezun Olanların Alan-İçi Olarak Tercih Edebilecekleri Yükseköğretim Programları ile ilgili Bilgi Notu (Lisedeki alanı Türkçe-Matematik olan üniversite adaylarının çoğu tarafından hatalı olarak kullanılan ifadelerden biri “Ben Eşit Ağırlıkçıyım” ifadesidir. ÖSYM’nin lise alanları ile ilgili gruplandırmasında “Eşit Ağırlıkçı” diye bir grup yoktur. Bu adaylar genel liselerin Türkçe-Matematik alanından mezun olmuş adaylardır. Adayların kendilerini "Eşit Ağırlıkçıyım" olarak adladırmalarının nedeni, alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümlerin çoğunun EA puanı ile öğrenci almasıdır (aşağıdaki tabloya bakınız). Liselerin Türkçe-Matematik alanından mezun olan adayların alan-içi olarak (% 80 AOBP ile) tercih edebilecekleri bölümler 2007 ÖSYS kılavuzunun 28. sayfasında Tablo 3 A’da verilmiştir. Bu tabloya göre, Türkçe-Matematik mezunları 120 farklı yükseköğretim programını (bölümü) alan-içi olarak tercih edebilirler. Bu bölümlerin puan türü dağılımı aşağıda verilmiştir. EA-2 Puanı ile 65 bölüm (0.8 AOBP ile) EA-1 Puanı ile 29 bölüm (0.8 AOBP ile) SAY-1 Puanı ile 5 bölüm Ortak Alan (0.8 AOBP ile) SAY-2 Puanı ile 10 bölüm SÖZ-1 Puanı ile 4 bölüm SÖZ-2 Puanı ile 7 bölüm DİKKAT - AŞAĞIDAKİ TABLOLARDA YER ALAN BÖLÜMLER ALAN İÇİ OLARAK TERCİH EDİLEBİLECEK BÖLÜMLERDİR (0.8 AOBP`li). BU BÖLÜMLER DIŞINDAKİ TÜM BÖLÜMLER ALAN-DIŞI OLARAK KABUL EDİLMELİDİR. (0.3 AOBP`li) Türkçe-Matematik mezunlarının, EA-2 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Fakülte): Aile ve Tüketici Bilimleri İşletme Enformatiği Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Antropoloji İşletme-Ekonomi Sosyal Hizmet Avrupa Birliği İlişkileri Kamu Yönetimi Sosyal Hizmetler Bankacılık Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Sosyoloji Bankacılık ve Finans Küresel ve Uluslararası İlişkiler Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Bankacılık ve Finansman Lojistik Yönetimi Turizm İşletmeciliği Bankacılık ve Sigortacılık Maliye Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bilgi ve Belge Yönetimi Muhasebe Turizm ve Otel İşletmeciliği Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Muhasebe ve Finansal Yönetim Turizm ve Otelcilik Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Pazarlama Ulaştırma ve Lojistik Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Psikoloji Uluslararası Finans Ekonometri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uluslararası İlişkiler Ekonomi Sağlık İdaresi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Ekonomi ve Finans Sağlık Kurumları İşletmeciliği Uluslararası İşletme Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları Sağlık Kurumları Yöneticiliği Uluslararası İşletmecilik Eşit Ağırlıklı Programlar Sağlık Yönetimi Uluslararası Lojistik Felsefe Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Felsefe Grubu Öğretmenliği (*) Sınıf Öğretmenliği (*) Uluslararası Ticaret Hukuk Sigortacılık ve Risk Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Finansman İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Siyaset Bilimi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik İktisat Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yönetim Bilişim Sistemleri İnsan Kaynakları Yönetimi İşletme Türkçe-Matematik mezunlarının, EA-1 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Yüksekokul): Bankacılık Sigortacılık Bankacılık ve Finans Sigortacılık ve Risk Yönetimi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği İnsan Kaynakları Yönetimi Sosyal Hizmet İşletme Bilgi Yönetimi Turizm İşletmeciliği Konaklama İşletmeciliği Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Moda Tasarımı Turizm ve Otel İşletmeciliği Muhasebe Turizm ve Otelcilik Muhasebe Bilgi Sistemleri Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Okul Öncesi Öğretmenliği(*) Uluslararası Ticaret Pazarlama Uluslararası Ticaret Ve İşletmecilik Sağlık Yönetimi Üstün Zekalılar Öğretmenliği (*) Sermaye Piyasası Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Seyahat İşletmeciliği Yönetim Bilişim Sistemleri Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Türkçe-Matematik mezunlarının, SÖZ-2 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Fakülte): Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Reklamcılık Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (*) Türkçe Öğretmenliği (*) Türkçe-Matematik mezunlarının, SÖZ-1 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Yüksekokul): Görme Engelliler Öğretmenliği (*) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (*) İşitme Engelliler Öğretmenliği (*) Zihin Engelliler Öğretmenliği (*) Türkçe-Matematik mezunlarının, SAY-2 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Fakülte): Aktüerya Bilimleri Ebelik Finans Matematiği Hemşirelik Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri İlköğretim Matematik Öğretmenliği (*) Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Matematik Matematik Öğretmenliği (*) Tarım İşletmeciliği Türkçe-Matematik mezunlarının, SAY-1 Puanı ile alan-içi olarak tercih edebilecekleri bölümler (Yüksekokul): Acil Yardım ve Afet Yönetimi Aktüerya Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Ebelik Hemşirelik (*): Öğretmen ve Anadolu Öğretmen Liselerinin Türkçe-Matematik alanından mezun olanlar bu programları seçtiklerinde %24 AOBP ek puan alacaklardır. |
![]() |
| Etiketler |
| turkce matematik alani alan ici bolumler |
| Seçenekler | |