| ÖSS (YGS-LYS) Soru-Cevap ÖSS ile ilgili sorularınız, yardım istekleriniz |
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
1- tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz ?
2- bu yıl avantajlı mıyız ? 3- sıralamada tercih yaparken kaç bin yukarıdan yazmaya başlayabilriz? |
|
|
|||
|
|||
|
Alıntı:
Tercih konusunun en az sınava hazırlanmak kadar önemli bir konu olduğunun farkındasınızdır. Yapacağınız seçimler tüm geleceğinizi belirleyecek desek herhalde yanılmış olmayız. Bu noktada birkaç konuda tavsiyelerde bulunmak istiyorum ; 1. Tercih yaparken puanları değil sıralama ve dilimleri esas alın. Puanların değişken olduğunu ve onlara güvenilmemesi gerektiğini unutmayın. 2. Sadece bir üniversiteye kapak atmak maksadıyla tercih yapmayın. Gerekirse kendinize bir şans daha tanıyın ama gideyim de neresi olursa olsun mantığıyla hareket etmeyin. Bu tür bir tercih sıkıntılarınızı en fazla 4 yıl erteler , bitirdikten sonra elinizde işe yaramaz bir diploma size hiç birşey kazandırmaz ve artık geri dönüş şansınız da olmaz. 3. Öğretmenlikler ve dil edebiyatlar konusunda tercih yaparken , öğretmenliklerde eğitim derslerinin , diğerinde ise akademik derslerin ağırlıklı olacağını unutmayın. Dil edebiyat mezunlarının günümüzde artı 1.5 yıl tezsiz yüksek lisans yapmadan okullarda öğretmenlik yapamadığını gözardı etmeyin. 4. Özel üniversiteleri tercih edecekseniz kılavuzda bu üniversitelere ait bilgileri ayrıntılı olarak inceleyin . Bununla da yetinmeyin bu üniversiteleri arayarak yetkili insanlardan net bilgiler alın. Kulaktan dolma bilgilerle tercih yapmayın. 5. Şimdilik filan üniversiteye gideyim sonra yatay geçişle falan üniversiteye geçerim şeklinde tercih yapmayın. Üniversiteyi kazanan pek çok arkadaşınızın bunu düşündüğünü ama yüzde doksanının bu imkanı bulamadığını unutmayın. Gerçekçi olun. 6. Hiçbir bölümün size iş garantisi veremeyeceğini bilin. Herşeyin size bağlı olduğunu ve mezuniyet sonrası da biratkım sınavlardan geçerek mesleğe başlayacağınızı unutmayın. 7. Tercihlerinizi yaparken sağlık durumunuzu da gözönünde bulundurun. Soğuğa , sıcağa ya da neme aşırı hassas bünyelere sahipseniz tercih yapacağınız illerin özelliklerini gözardı etmeyin. 8. Tercihleri sıralarken dilimlere göre değil de isteğe göre sıraladığınızda ÖLÜ TERCİHLER olacağını unutmayın. Yüksek dilimli ( düşük puanlı ) bölümleri üste , düşük dilimli ( yüksek puanlı) bölümleri alta yazdığınızda alttaki tercihin bir anlam ifade etmeyeceğini de unutmayın. 9. En son aldığı öğrencilerin sıralamaları birbirlerine çok yakın olan bölümler yerine aradaki sıralamaların daha yüksek olduğu bölümleri ytrcih edin. Diyelim 2560. öğrenciyi alan bir ölüm ile 2565. öğrenciyi alan iki bölümü altalta yazdınız. Üsttekine giremediğinizde , yüksek ihtimalle alttakine de giremezsiniz. Bu durumda da iki tercih birden düşmüş olursunuz. 10. Tercihlerinizde yer alan tüm bölümlerin kılavuzda verilen maddelerini ayrıntılı olarak inceleyin. Zaten biliyorum demeyin , değişiklikler yapılmış olabilir. 2. Üniversite kontenjenlarının artırılması ve puan kat sayılarının düşürülmesi noktasında vantajlı sayılırsınız. 3.Öss Punlarını ösym kendisi oluşturmuyor. Her üniversite ve bölümün bir kontenjanı vardır. Öss ye giren öğrencileri başarı sırasına göre listeleniyor ve tercih ettikleri bölüme yerleştirilmeye başlanıyor. Kontenjanlar dolana kadar listeden öğrenci alınmaya devam ediyor. Yani puanların yükselmesi veya düşmesinde ösym nin direkt bir katkısı yok. Sorular kolay gelince öğrencilerin puanları yükselir ve taban puanlarda yükselmiş olur. Sorular zor gelince öğrencilerin puanları da düşer ve taban puanlarda düşmüş olur. Yani üniversitelerin taban puanlarını öğrenciler oluşturmaktadır. Öss de kaç puan aldığınız değil kaçıncı olduğunuz önemlidir. Puanlar bir semboldür. Öss puanları düşecek mi? Yükselecek mi? Sorusunun Cevabını şu Linkten okuyabilirsiniz. Sitede bireysel tercih yapmaktansa kendi kendinize tercih yapabilme bilginizi geliştirmek amacıyla adım adım tercih nasıl yapılır anlatacağım. Fakat tercihlerin nasıl yapılması gerektiğinden önce üzerinde durmak istediğim bazı konular var. - Acele etmeyin. Araştırmak sorup soruşturmak için acele edin fakat karar vermekte acele etmeyin. - Artık bir net daha yapsaydım şurası gelirdi deyip pişman olmaktan vazgeçin. Elinizdeki puan ile en güzel nereye yerleşebilirim? Sorusuna cevap arayın. - Tercihler yaparken bu konuda uzman birilerine mutlaka danışın. |
![]() |
| Etiketler |
| puanlar, siralama |
| Seçenekler | |