| KPDS - Kamu Personeli Dil Sınavı KPDS - Kamu Personeli Dil Sınavı |
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
BAŞVURMA KOŞULLARI
Kamu Personeli Yabanci Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS), yabanci dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılıDevlet MemurlarıKanunu (aylıklannıbu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayıh Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanlar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personel kaülabilir. Yabanci dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlannda çalışan personel de bu sınava katılabilir. Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslanna Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlannca yurt dışı teşkilaünda sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurlan Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak; a) Mütercim veya tercümanlann işe başlaülabilmeleri için diğer şartlar yanında yabanci dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde, b)Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şarüar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir. Bu nedenle, halen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabanci dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya ytiksekokul mezunlan da bu sınava katilabilirler. Araşürma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabanci dil yeterlik sınavı yerine KPDS sonuçlannın kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı karan uyannca lisans programlannin son simfinda veya son siniftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sinava girebileceklerdir. Yükseköğretim Kurulu, Kuzey Kibns Türk Cumhuriyeti dışındaki yurt dışı üniversitelerinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyati, Fransiz Dili ve Edebiyati, Alman Dili ve Edebiyati programlanndan ve Almanca, Fransizca, ingilizce Öğretmenliği ile bu dillerin Mütercim-Tercümanlık programlarindan mezun olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin alacaklari diplomalann denklik işlemlerinin a) mezun olunan program, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin anadilinden farkh ise başvuru sahibinin KPDS'den en az 70 puan almasi veya uluslararası geçerliliği bulunan sinavlardan eşdeğer kabul edilen puan almış olması koşuluyla yapılmasına, b) mezun olunan program o ülkenin anadili ile aym ise alman diplomaya doğrudan denklik verilmesine karar vermiştir. Bu şartlan taşıyarak Yükseköğretim Kuruluna denklik işlemleri için başvuranlara KPDS'ye girebilmeleri için bir yazı verilmektedir. Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabanci dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte veya ytiksekokul mezunlan ile üniversitelerce kendilerinden KPDS puani istenen öğrenciler de bu sinava katilabilir. |
![]() |
| Etiketler |
| başvurma, koşulları, kpds |
| Seçenekler | |